FAQ

Veelgestelde vragen

 • Shortje of korte broek waarbij je knieën duidelijk zichtbaar zijn.
 • Je meest gedragen schoenen (mogen er meerdere zijn)
 • Specifieke sport- en wandelschoenen indien van toepassing.
 • Relevante medische verslagen indien van toepassing voor de klachten

Dit is afhankelijk van je ziekenfonds en geldt enkel voor je podologische zolen, niet voor het voorafgaande onderzoek.
Bij Helan: € 50 per kalenderjaar Bij de Liberale mutualiteit: € 30 om de 2 jaar NIEUW sinds januari 2023 ook bij het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds en het bij het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en : €50 per kalenderjaar

De beroepsvereniging blijft zich ervoor inzetten om deze gedeeltelijke terugbetaling bij alle mutualiteiten te verkrijgen.

Dit kan met Payconiq, mobile bank-app of cash.

Ja, bij problemen aan de tenen wordt er een siliconen orthese (een hulpstukje) op maat gemaakt. Deze draag je dan overdag om de klachten te verminderen.

 • Als je zolen pijnlijk aanvoelen, haal ze dan uit je schoenen en gebruik ze pas de volgende dag opnieuw.
 • Begin pas te sporten met je zolen als je ze na een week comfortabel kan dragen.
 • Na 6 weken zitten je zolen normaal gezien comfortabel. Is dat niet zo, neem dan even contact op en dan bekijken we samen hoe we dit kunnen oplossen.
 • Na 4 maanden zijn je klachten normaal gezien verbeterd.
 • Je zolen gaan gemiddeld 2 à 3 jaar mee. Maar het is aangeraden ze jaarlijks te laten controleren. Dan werken we slijtage en correctie bij.
 • Je kan je zolen gewoon onder de kraan wassen met water en zeep. Of in de wasmachine op 30 à 40°C. Stop je zolen nooit in de droogkast en leg ze niet in de zon of op een warmtebron zoals de verwarming. Ook opgepast met vloerverwarming.
  Wrijf ze met een doek af of laat ze aan de lucht drogen en na een halfuurtje kan je ze opnieuw dragen.

Bij podologische zolen wordt er vooraf een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij er een anamnese, biomechanisch- en klinisch onderzoek, stap-en loopanalyse en een 3D-scan van de voeten gemaakt wordt. Hierdoor zijn de zolen uniek en op maat gemaakt. De zolen zorgen voor een correctie van de voeten en niet enkel voor een ondersteuning. Hierbij wordt er naar je hele lichaam gekeken.

Bij de klassieke steunzolen is er altijd een voorschrift nodig van de arts-specialist. Er gebeurt geen uitgebreid voorafgaand onderzoek, maar worden op basis van een voetafdruk gemaakt. . Steunzolen worden gemaakt op basis van bestaande leesten en ondersteunen enkel de voetboog zonder de voet te corrigeren.

Neen, voor een bezoek aan de podoloog is er geen voorschrift nodig van een arts of arts-specialist.

Dit gebeurt best rond de leeftijd van 6 à 7 jaar. Voor deze leeftijd is het normaal dat je kind platvoetjes heeft. Je kind is nog volop aan het ontwikkelen en gaat daarom een bredere gangbasis gebruiken om zo meer stabiliteit te creëren.

Neen, hiervoor verwijs ik je graag door naar mijn collega’s.

Ja, er is veel parkeergelegenheid voor de deur. Op slechts 5km van Tienen. Ook bereikbaar met de bus.